Ο Δρ. Κωνσταντίνος Β. Σπηλιόπουλος είναι Καθηγητής της Μηχανικής των Κατασκευών στο Εργαστήριο Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών της Σχολής των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ και Διδάκτωρ της Μηχανικής των Κατασκευών του Τμήματος Αεροναυπηγών του Imperial College of Science & Technology, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Μηχανική και την Υπολογιστική Μηχανική των Κατασκευών, Ανελαστικότητα, Αστοχία Υλικών και Κατασκευών, Μη Γραμμική Ανάλυση Κατασκευών από Σκυρόδεμα. Έχει 33 δημοσιεύσεις σε υψηλής στάθμης έγκριτα διεθνή περιοδικά, 7 κεφάλαια συλλογικών τόμων και πάνω από 60 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Οι εργασίες του στην περιοχή της μη γραμμικής ανάλυσης κατασκευών από σκυρόδεμα έχουν υιοθετηθεί από το λογισμικό ADINA και έχουν συμπεριληφθεί στο BetonKalender (2018). Είναι ο κύριος εκδότης της συλλογής ‘Limit States Analysis and Design of Structures and Materials’ του Περιοδικού Springer Nature στην Εφαρμοσμένη Μηχανική (SNAS Jnl.) καθώς και συν-εκδότης δύο βιβλίων.
O Δρ. Ευάγγελος Σαπουντζάκης Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών» ΕΜΠ είναι Δρ. Πολιτικός Μηχανικός – Δομοστατικός, Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ. Διπλ. Ε.Μ.Π. 1984, με μεταπτυχιακές σπουδές (Concrete Structures) στο Imperial College of Science and Technology του Λονδίνου (1985), από όπου απέκτησε τα διπλώματα M.Sc. και DIC. Κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος του ΕΜΠ (1991). Έχει εκτεταμένη εμπειρία (35 έτη) στον σχεδιασμό και την ανάλυση γεφυρών και ειδικών έργων. Από το 1996 έχει παράσχει υπηρεσίες Συμβούλου σε πλήθος συγκοινωνιακών έργων, έχει εκπονήσει έλεγχο μελετών μεγάλων ειδικών έργων, έχει δε διατελέσει μέλος της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης προσφορών του έργου “Μελέτη-Κατασκευή Αυτοχρηματοδότηση και Εκμετάλλευση Έργου Μόνιμης Ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου”. Είναι μέλος Τεχνικών Συμβουλίων Μελετών και Επιτροπών Παρακολούθησης Έργων. Εκτός του ΕΜΠ είναι Καθηγητής της Σχολής Τεχνικής Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών Μηχανικού (ΣΤΕΑΜχ) και έχει διατελέσει μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ). Το δημοσιευμένο ερευνητικό έργο του περιλαμβάνει 132 πρωτότυπες εργασίες δημοσιευμένες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κυκλοφορίας και 190 εργασίες δημοσιευμένες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Έχει συγγράψει 12 κεφάλαια σε βιβλία εκδοθέντα από διεθνείς εκδοτικούς οίκους, 5 τεχνικές εκθέσεις και 7 βιβλία – διδακτικά πονήματα. Είναι συντάκτης 6 βιβλίων ή πρακτικών συνεδρίων. Έχει συμμετοχή σε 15 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος στα 11 από αυτά. Έχει δώσει 1 Κύρια (Plenary) και 21 Βασικές (Keynote) διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια. Το ερευνητικό του έργο έχει μεγάλη διεθνή επιστημονική αναγνώριση, όπως καταδεικνύεται από τη θέση του ως Επίτιμος Εκδότης (Honorary Editor), Κύριος Εκδότης (Editor-in-Chief), Ακαδημαϊκός Eκδότης (Academic Editor), Περιφερειακός Eκδότης (Regional Editor), Αναπληρωτής Eκδότης (Associate Editor), ως μέλος της συντακτικής επιτροπής (editorial board) 29 διεθνών περιοδικών, ως μέλος 72 επιστημονικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων, ως κριτής επιστημονικών εργασιών σε 60 έγκριτα περιοδικά διεθνούς κυκλοφορίας και ως κριτής ερευνητικών προτάσεων Υπουργείων Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας 3 χωρών της αλλοδαπής, ενώ στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν εντοπισθεί περισσότερες από 3000 αναφορές (h-index=31).
Ο Δρ. Βησσαρίων Παπαδόπουλος είναι από το 2019 Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ (1991), πτυχιούχος του MSc ‘Earthquake Engineering and Structural Dynamics’ του Imperial College of Science Technology and Medicine (1993) και διδάκτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1998). Έχει επίσης διεκπαιρεώσει μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Columbia στη Νέα Υόρκη (2002-2005) στο πεδίο της υπολογιστικής στοχαστικής μηχανικής. Επίσης, πριν έρθει στο Μετσόβιο διετέλεσε Λέκτορας (2001-2003) και Επίκουρος καθηγητής (2004) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΔ407) στα τμήματα Πολιτικών και Μηχανολόγων Μηχανικών. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα υπολογιστικής μηχανικής, στοχαστικής ανάλυσης και μηχανικής μάθησης και χρηματοδοτείται από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Έχει περισσότερες από 65 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές (scholar citations >2500, h-index 29) και έχει επιβλέψει με επιτυχία 6 διδακτορικές διατριβές. Είναι ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας MGroup (www.mgroup.ntua.gr), που δραστηριοποιείται στην περιοχή της υπολογιστικής μηχανικής. Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό και διδακτικό έργο του μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Ο Δρ Νίκος Δ. Λαγαρός είναι Καθηγητής Βελτιστοποίησης κατασκευών και από το 2018 είναι Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Πριν έρθει στο ΕΜΠ, ήταν Επίκουρος Καθηγητής (ΠΔ407) στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2000 έως 2007). Στο παρελθόν υπηρέτησε επίσης ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Biological Engineering, Laboratory for Computational Biology & Biophysics, Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (2014), Βοστώνη, ΗΠΑ και στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο McGill (2013), Μόντρεαλ, Καναδάς. Ο Δρ. ΛΑΓΑΡΟΣ απέκτησε δίπλωμα και διδακτορικό Πολιτικού Μηχανικού από το ΕΜΠ και διδάσκει μαθήματα Στατικής Ανάλυσης, Βελτιστοποίησης και Προγραμματισμού Υπολογιστών. Ο Δρ. ΛΑΓΑΡΟΣ έχει παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο Δρ ΛΑΓΑΡΟΣ είναι ενεργό μέλος της ερευνητικής κοινότητας της υπολογιστικής μηχανικής. Μεταξύ άλλων, το ιστορικό των δημοσιεύσεών του περιλαμβάνει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, ενώ σύμφωνα με το Google Scholar το h-index του είναι 44 με περισσότερες από 6000 αναφορές της δουλειάς του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Η Δρ. Μαρία Νεραντζάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ (1979) και διδάκτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1992). Η περιοχή της επιστημονικής έρευνας είναι η στατική και δυναμική, γραμμική και μη γραμμική, ανάλυση επιφανειακών φορέων. Αναφέρεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή αναλυτικών και αριθμητικών μεθόδων, συνοριακών και σύνορο-πεδιακών μεθόδων χρησιμοποιώντας ολοκληρωτικές εξισώσεις καθώς και μη πλεγματικών μεθόδων. Έχει 19 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και 34 εργασίες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό και διδακτικό έργο της μπορείτε να βρείτε εδώ.
O Δρ. Σάββας Τριανταφύλλου είναι Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών από τον Οκτώβριο του 2019. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ (2004), πτυχιούχος του ΔΠΜΣ Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών, ΕΜΠ (2006) και διδάκτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (2011). Πριν έρθει στο Μετσόβιο διετέλεσε Λέκτορας στο πανεπιστήμιου του Brunel (2012-13), και στη συνέχεια Επίκουρος (2013-2017) και Αναπληρωτής Καθηγητής (2017-2019) στο πανεπιστήμιο του Nottingham. H ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε θέματα υπολογιστικής μηχανικής καθώς και ανάλυσης και συμπεριφοράς υλικών και κατασκευών υπό στατικές και δυναμικές φορτίσεις. H ερευνητική του δραστηριότητα χρηματοδοτείται από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους. Έχει περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (h-factor 15) και έχει επιβλέψει με επιτυχία 6 διδακτορικές εργασίες. Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό και διδακτικό έργο του μπορείτε να βρείτε εδώ.